ski-dwk-verzekeren-768x512-768x512

10 Tips voor een veilige rit als je op skivakantie vertrekt

10 Tips voor een veilige rit als je op skivakantie vertrekt

Volgens een bevraging van het BIVV, vertrekt 1 Belg op 20 in de komende weken op skivakantie met de wagen. Zo’n traject doe je niet zomaar onvoorbereid, zeker niet als het over de uitrusting van de wagen gaat. Hierbij enkele belangrijke tips voor een veilige rit zonder ongevallen.

5% van de Belgen (en 7% van de mensen jonger dan 34 jaar) vertrekt op skivakantie in de komende weken. Zo’n traject moet goed voorbereid worden, zodat de rit in de beste omstandigheden kan verlopen. In hartje winter kunnen de weersomstandigheden immers snel veranderen. Bestuurders moeten dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

5 tips voor het vertrek

1. Winterbanden, sneeuwkettingen of … sneeuwsokken

Op skivakantie vertrekken met zomerbanden is uiteraard geen goed idee. In bepaalde landen zijn winterbanden zelfs verplicht bij winterse omstandigheden. Dit is het geval in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Tsjechië.

Vertrek ook zeker niet zonder dat je sneeuwkettingen meeneemt. Ze zijn soms bij sneeuwval verplicht wanneer je een bergpas oprijdt. Dit wordt aangegeven via een verkeersbord. Wanneer je geen sneeuwkettingen bij je hebt, kan het zijn dat je het skistation niet binnen mag. Leg de kettingen op een makkelijk toegankelijke plaats, zodat je de bagage niet moet uitladen om er aan te geraken.

Volgens de wegcode zijn sneeuwkettingen niet verplicht op de 4 banden. Sneeuwkettingen hebben alleen maar nut op de wielen van de aangedreven as, dus vooraan bij voorwielaandrijving en achteraan bij achterwielaandrijving. Bij 4×4 wagens zijn ze wel nuttig op de vier wielen. Oefen in ieder geval al eens voor je vertrekt. Want kettingen opleggen is niet zo evident en dat is het nog minder bij moeilijke omstandigheden en ijskoud sneeuwweer.

De wegcode verplicht je niet om metalen kettingen te nemen. In plaats van sneeuwkettingen, kan je nu ook “sneeuwsokken” gebruiken. Deze zijn makkelijker aan te brengen. Ze gaan wel minder lang mee, maximum 200 kilometer, en verslijten ook sneller op droge asfalt. Naast het feit dat ze makkelijker aan te brengen zijn, bieden sneeuwsokken ook het voordeel dat je er sneller dan 50 km/u mee mag rijden. Met metalen kettingen is dit niet echt aan te raden.

2. De ski’s op … een skidrager

Wanneer je jouw eigen ski’s meeneemt, leg ze dan niet in de wagen. Dat is storend voor de passagiers, tenzij je een speciale . Sowieso kies je beter voor een skidrager. Die is veel handiger. Zorg er wel voor dat je die goed hebt vastgemaakt, want anders gebeuren er ongevallen.

3. Onmisbare winterkit

Vul de ruitenwisservloeistof helemaal bij en zorg voor een ijskrabber in je wagen om de autoruiten ijsvrij te maken. Denk hierbij ook aan handschoenen zodat het krabben minder lastig wordt. Een klein schopje en een lamp zijn ook noodzakelijk. Neem een deken mee voor elke passagier voor het geval dat je vast komt te zitten in de file.

4. De batterij, een zwak punt

Je autobatterij heeft een hekel aan zeer koude temperaturen. Wanneer je batterij ouder is dan 4 jaar, is het beter om ze te laten nakijken voor vertrek of om startkabels mee te nemen voor het geval je in panne staat.

5. Plan je reistraject op voorhand

Kijk voor je vertrek na hoeveel sneeuw er ligt en wat de weersverwachtingen zijn. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan en weet je waaraan je je kan verwachten als je een bergpas op moet rijden. Stel eventueel je aankomst even uit als de omstandigheden te slecht zijn.

5 tips voor een reis zonder ongevallen

    1. Wintersportkledij neemt veel plaats in. Je moet een crack zijn om alles in een valies te krijgen! Maar zorg ervoor dat alles toch in de koffer van de wagen geraakt. Jassen die achteraan of tussen de zetels liggen te slingeren zijn lastig en gevaarlijk.
    2. De vakantie start van zodra je in je wagen stapt! Leg jezelf geen verplicht aankomstuur op. Wanneer je ontspannen rijdt, zal de rit ook vlotter verlopen.
    3. Vergeet vooral de basisregels niet: iedereen de gordel aan, ook diegenen die slapen. Respecteer de snelheidslimieten. Hou voldoende afstand (vooral op besneeuwde wegen) en drink uiteraard geen alcohol.
    4. Rijden op besneeuwde wegen moet je kalm en zachtjes doen. Plots versnellen, een onverwachte ruk aan je stuur geven of last-minute op de rem gaan staan, moet je absoluut vermijden. Elke beweging moet gecontroleerd gebeuren.
    5. Wees extra voorzichtig in de bochten! Vertraag voor de bocht. Van zodra je de bocht ingaat, probeer dan dezelfde snelheid aan te houden om de wagen zo weinig mogelijk uit balans te brengen.

 

Bron: http://www.bivv.be/

Comments are closed.